Monday, February 28, 2011

Behind The Songs: Map Of The Problematique

Het vierde lied waar ik jullie kennis mee wil laten maken is Map Of The Problematique, een lied dat op mijn favoriete CD Black Holes And Revelations staat en dus automatisch een van de beste Muse-liedjes ooit is, naar mijn mening.

Over Map Of The Problematique

De titel is een verwijzing naar een boek, 'Limits To Growth' (uit 1972) en de denktank Club Of Rome die een 'map of the problematique' zouden maken over de 'wereldwijde problemen' - een lijst met geloofwaardige gebeurtenissen die de wereld misschien tegen zou kunnen komen in de toekomst. Zo heeft Limits Of Growth de economische crisis in 2008 correct voorspeld.
Verder kan de eerste zin van het lied, 'Fear and panic in the air', een verwijzing zijn naar Mars, omdat de rode planeet twee manen heeft die Phobos en Deimos heten, genoemd naar de Griekse goden van de Fear (angst) en Panic (paniek). Zo'n verwijzing zou perfect passen in het rijtje met verwijzingen naar Mars die in het album te vinden zijn.
Waarschijnlijk is dit tevens het lied dat genoemd werd in het interview met Daily Star, 'Matt Girls Good Grief' dat was geïnspireerd op de vriendin van Matt die nogal tegen hem zeurde.

Het lied heeft gelijkenissen met de muziek van Depeche Mode, vooral het lied 'Enjoy the Silence', en het is een zeldzame track aangezien in het lied het gebruikelijke rijtje akkoorden C minor, E flat major, A flat major, F minor niet voorkomt.

Map Of The Problematique was oorspronkelijk een lied dat Muse alleen speelde tijdens de repetities voor het opnemen van Black Holes And Revelations, en werd daarna een lied waar de band mee begon te werken. Het werd oorspronkelijk gespeeld op synthesizers en daarna op gitaren waardoor het veel donkerder ging klinken, ook al was het eerst de bedoeling om het zo veel mogelijk keyboard-achtig te houden als mogelijk.

Mijn mening

Zoals ik al zei, dit is een van de beste liedjes van Muse. Het ritme is gewoon heel catchy, en de tekst is ook zo enorm mooi en zo goed bedacht, het is het soort lied waar ik de rillingen van krijg als ik het luister. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen.

Tekst:


Fear and panic in the air I want to be free From desolation and despair And I feel like everything I sow Is being swept away Well I refuse to let you go I can't get it right Get it right Since I met you Loneliness be over When will this loneliness be over Life will flash before my eyes So scattered and lost I want to touch the other side And no one Thinks they are to blame Why can't we see That when we bleed we bleed the same I can't get it right Get it right Since I met you Loneliness be over When will this loneliness be over Loneliness be over When will this loneliness be over

Live alternatives

In de hele vroege live-versies van het lied verving Matt de eerste drie regels van het twede couplet met het volgende: 
See a future on the run Running away And our judgement has begun
Tijdens live-versies van het lied tijdens de recente Resistance tour heeft Matt opnieuw aan de tekst gesleuteld.
In plaats van 
Since I met you
Zingt hij nu
Since I lost you
Dit komt waarschijnlijk doordat hij en zijn vriendin Gaia Polloni tijdens de tour uit elkaar gingen. 

Videoclip

Behalve een enge versie van het lied met een greenscreen is er geen officiële videoclip te vinden. Dit is Map Of The Problematique: 


Veel plezier met luisteren en nog een keer luisteren en nog een keer luisteren en nog en keer luisteren en tot de volgende post!

♣ Gasoline Diamond ♣

Bron van alle informatie, behalve mijn mening: MuseWiki
Filmpje is van YouTube 

No comments:

Post a Comment